MAKEupByBgM / All about makeup : RAW FOOD ÇİĞ BESLENME BİÇİMİ -1-

MAKEupByBgM / All about makeup : RAW FOOD ÇİĞ BESLENME BİÇİMİ -1-

via

Herkese merhaba;

İnstagramdan takip edenler bilir bir süredir çiğ beslenme biçimini hayatıma uygulamaya çalışıyorum. Bunun nedenlerinden birincisi son 1 senedir üzerime yapışan 5kg yu ne diyeti yaparsam yapayım veremememden dolayıydı. Dedim ki herşeyi denedim bir de bunu deneyeyim. Ancak okudukça ve araştırdıkça aslında bunun bir diyet değil de, beslenme tarzı olduğunu anladım. (Başlangıç kilom: 55 boyum: 165 şuan ki kilom ise: 49-50 arasında gidip geliyorum)

Benim uygulamaya çalıştığım içerisinde kesinlikle hiçbir hayvansal gıda olmayan ve yediklerimizin çoğunun işlenmemiş, katkı maddesi eklenmemiş ve ısıtılmamış olmasıydı. Tabi bu beslenme tarzının detayları o kadar çok ki hepsini tek bir yazıda anlatmam mümkün değil, ancak bunun bir yazı dizisi gibi olmasını planlıyorum. Bakalım...

Psikolojik olarak alıştığımız beslenme tarzını değiştirmek o kadar zor ki. Bununla ilgili aklıma gelen en açıklayıcı söz: Bir insanın beslenme tarzını değiştirmek, dinini değiştirmesinden daha zordur. Gerçekten de öyle. Ben bile fast food tan oldum olası kaçınan, et ve türevleriyle hiç arası olmayan biri olmama rağmen bu kadar zorlandıysam, örneğin doğunun etli, yağlı yemeklerine alışan biriyseniz sizin zorlanmanız çok normal. Zaten tavuk 1senedir yemiyorum ve acayip soğuduğum bir gıda yumurtada aynı şekilde ama en çok peyniri bırakmakta zorlandım birde somon balığını çok severim en çok bu ikisini özlüyorum:) Bu beslenme tarzına geçeli 3 aydan fazla bir süre oluyor ama arada bir kaç kere kaçırdığımı itiraf edeyim. Toplamda 4 yada 5 kere peynir ve somonla raw vegana ihanet ettim:)

Öncelikle bu beslenme tarzının da kendi arasında bir çok çeşidi var. Kimi sadece meyve,sebze yerken kimisi buna tohumları kimisi dehidrate edilmiş gıdaları (suyu kurutulmuş) eklerken kimi de daha vegana yakın beslenme tarzını uyguluyor. Benim uyguladığım meyve+sebze+tohum+dehidrate edilmiş gıdalar. Arada da henüz çiğ tüketmeye alışamadığım sebzeleri buharda 3dk geçmeyecek şekilde pişirip yiyiyorum (kabak, patlıcan, brokoli, karnıbahar gibi sebzeleri) Burada önemli olan size uyan aklınıza yatan ve vucudunuza yararlı gelen tarzı uygulamak.

Raw food beslenme tarzı yiyeceklerin 47 derece üzerinde ısıya tabi tutulduklarında besin değerlerinin çoğunu kaybettiği için vucudumuza faydadan çok zararı olduğu düşüncesine dayanıyor.En kolay tabiriyle paketlenmiş ve üzerinde çiğ ibaresi olmayan herşeyden kaçınmanız gerekiyor.

Neden hayvansal gıda tüketmemeliyiz sorusuna ise hem bizim sindirim ve boşaltım sistemimizin otçula daha yakın olması, hemde hayvan hakları diyebiliriz.


Kafanızdaki soruların uzayıp gittiğini tahmin edebiliyorum.

-Çiğ beslenenler protein ihtiyacını nasıl karşılar?
-İnsanlar sadece çiğ beslenerek sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilir mi?
-Bu beslenme tarzında neler yenir neler yenmez?
-Raw food beslenme ile kilo verebilirmiyiz? vs vs..
-Bu beslenme tarzının vucuduma faydası/zararı ne olacak?

Bu soruların hepsini bir sonraki yazımda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. İlk yazıyı bitirmeden önce bu beslenme tarzına geçmek istiyorsanız mutfağınızda en çok ihtiyaç duyacağınız malzemeleri paylaşacağım.Tabi keskin bıçaklar, kaplar kısmını var olarak kabul ediyorum:)

1-Meyve suyu sıkacağı:
Şuan da Philips in Buradaki modelini kullanıyorum ve oldukça memnunum. Daha da mükemmel bir şey arıyorsanız kesinlikle Omega markasının ürünlerine göz atmalısınız. Fark ne derseniz Omega hem buğday çimi gibi yavaş hızda sıkılması gereken ürünleri hemde yüksek devirde sıkıp en küçük hücresinin bile suyunu çıkarması gerekenleri mükemmel bir şekilde halledilyor. Araştırmalarıma göre piyasada daha iyisi yok.


2-Blender:
Blender ve smoothie maker olarak şuanda Sinbo nun bir modelini kullanıyorum ama hiç memnun değilim. Ben hem smoothie maker hemde meyve suyu sıkacağı olarak almıştım, Meyve suyu sıkma kısmı çok kötü. Tavsiyem kombine ürün almayın. Aslında blenderın babası Vitamix fakat Türkiye'de fiyatı yaklaşık 3bin TL, Usa dan getirtme sansınız varsa orada da 600$ civarı. Ben alternatif olarak evlenmeden önce çeyizime Breville marka bir blender eklemeyi kafaya koydum :)

3- Spiral ve mandolin doğrayıcı
Özellikle salata yemeyi ve çiğ yemeğe alışık olmadığımız besinleri (enginar, kabak gibi) tüketebilmemiz için oldukça gerekli olduğunu düşündüğüm bir gereç. Mandolin olarak Bunu aldım ve çok memnunum. Jilet gibi keskin bıçakları var. Spiral doğrayıcı olarak ise henüz ülkemizde bir muadilini bulamadım ama demek istediğim Buradaki gibi bir ürün. Bulanlar bana da haber versin:) Bir sonra ki yazıda görülmek üzere..

Connectez-vous pour laisser un commentaire

Follow us on